تازه های پزشکی

ارتباط مرگ ناشی از سرطان ها با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی

سرطان،یک کارشناس تغذیه مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه تهران اعلام کرد: یک سوم مرگ ناشی از سرطانها با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی مرتبط است و یک سوم دیگر نیز مرتبط با مصرف تنباکو است.
فاطمه تورنگ در گفت و گو با نشریه پزشکان ایرانی با بیان این مطلب گفت: داشتن وزن مناسب، یکی از اساسی ترین اقدامات برای حفظ سلامتی است.

روشهای مختلفی برای تعیین وزن مناسب وجود دارد اما مورد قبول ترین شیوه، استفاده از نمایه توده بدن BMI است که از تقسیم وزن به کیلوگرم به مجذور قد به متر به دست می آید.

هرچند محدوده مناسب این نمایه بستگی به نوع جثه، جنس و سن فرد متغیر است، اما به طور کلی، محدوده ۲۴.۹.-۱۸.۵ کیلوگرم بر متر مربع در اکثر جوامع و برای بیشتر گروههای سنی قابل قبول است.
وی افزود: نحوه غذا خوردن فرد شامل مقدار و نوع غذا بر سلامت فرد و نیز ابتلای او به بیماریها از جمله سرطان تاثیر بسیاری دارد .

مطالعات نشان می دهد که یک سوم مرگ ناشی از سرطانها با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی مرتبط است و یک سوم دیگر نیز مرتبط با مصرف تنباکو است. بنابراین، بر همگان لازم است در مورد تغذیه سالم دانش کافی را کسب کنند.

این کارشناس تغذیه مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه تهران به دوازدهم آذرماه روز جهانی اطلاع رسانی صحیح تغذیه اشاره کرد و بیان داشت:

توصیه های ارایه شده در خصوص تغذیه صحیح نه تنها موجب کاهش بروز سرطان می¬شود بلکه خطر بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن همچون بیماریهای قلبی-عروقی، فشارخون و چربی خون بالا را کاهش می¬دهد و موجب عمری طولانی تر با سلامت بیشتر در شما می شود.
تورنگ ادامه داد: داشتن وزن مناسب، یکی از اساسی ترین اقدامات برای حفظ سلامتی است. روشهای مختلفی برای تعیین وزن مناسب وجود دارد اما مورد قبول ترین شیوه، استفاده از نمایه توده بدن BMI است که از تقسیم وزن به کیلوگرم به مجذور قد به متر به دست می آید.

هرچند محدوده مناسب این نمایه بستگی به نوع جثه، جنس و سن فرد متغیر است. اما به طور کلی، محدوده ۲۴.۹.-۱۸.۵ کیلوگرم بر متر مربع در اکثر جوامع و برای بیشتر گروههای سنی قابل قبول است.
وی مهمترین راهکار تغذیه¬ای برای کاهش وزن را کاهش دریافت انرژی به میزان حداقل ۵۰۰ کیلو کالری در روز از طریق کاهش دریافت غذاهای پرکالری دانست و افزود: غذاهای پر انرژی شامل غذاهایی می شود که انرژی معادل ۲۷۵-۲۲۵ کیلو کالری در ۱۰۰ گرم دارند.

راهکار ساده انتخاب غذای سالم و کم کالری، خواندن چراغ راهنمای تغذیه ای روی مواد غذایی است که غذاهای حاوی انرژی، شکر، چربی های، اسیدچرب ترانس و نمک بالا را با رنگ قرمز مشخص کرده است.
تورنگ به روشهای درست نگه¬داری و طبخ اشاره کرد و گفت: به کارگیری روشهای درست نگهداری و آماده سازی غذا در سلامت ما نقش به سزایی دارند. مهمترین نکته کاهش مصرف نمک و استفاده از روشهای سالم طبخ مثل آب پز و بخارپز کردن است.
وی با بیان اینکه مصرف نمک باید به حداکثر ۶ گرم نمک در روز محدود شود، اظهارداشت: به جای نمک و سایر افزودنی های مضر از ادویه های مفیدی مثل زنجبیل، نعنا، رزماری، سیر، ارگانو و بویژه زردچوبه استفاده کنید. این ادویه ها دارای موادی هستند که خطر سرطان را کاهش می دهند.
این کارشناس ارشد مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه تهران در ادامه افزود: افزایش مصرف غذاهای گیاهی از بدن ما در مقابل بسیاری از سرطانها محافظت می کند. غذاهای گیاهی که در کاهش خطر سرطان و حفظ سلامت عمومی ما مفیدند شامل غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و حبوبات هستند .

تاثیر برخی غذاهای گیاهی مثل سبزیجات سبز تیره و نارنجی، سبزی های خانواده کلم، فرآاورده های سویا، سایرحبوبات، خانواده سیر و فرآورده های گوجه فرنگی بر سرطان بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
تورنگ بیان داشت: ارتباط مصرف الکل با سرطان دهان، حلق، حنجره، مری و کبد ثابت شده است و خطر سرطان پستان را افزایش می¬دهد.

در مورد ایجاد خطر ، کل الکل مصرفی مهم است و نوع شراب مصرفی تاثیری ندارد، بنابراین مصرف همه انواع باید ترک شود.
وی با اشاره به اینکه مصرف مکمل ها به جای میوه و سبزی توصیه نمی شود، تصریح کرد: در برخی موارد مصرف مکمل ها موجب افزایش خطر سرطان می شوند، به عنوان مثال، مصرف غذاهای حاوی بتاکاروتن خطر سرطان ریه را کاهش می دهد اما مصرف مکمل بتاکاروتن همراه با افزایش خطر سرطان ریه در افراد سیگاری بوده است.

در برخی مطالعات مکمل کلسیم خطر سرطان کولون را کاهش داد اما در مطالعات دیگری مصرف بالای مکمل کلسیم موجب افزایش خطر سرطان پروستات شد.

باید توجه داشت که مصرف مواد مغذی از طریق غذاها موجب دریافت گروهی از مواد مغذی می شود که در کنار هم و به میزان یافت شده در غذاها موجب کاهش خطر سرطان می شوند. بنابراین، به هیچ وجه بدون مشورت تیم پزشکی از مکمل¬ها استفاده نکنید.

وی به فواید تغذیه با شیرمادر برای کودک و مادر اشاره کرد و گفت: شیردهی در مقابل بیماریهای کودکان به ویژه عفونتهای نوزادی محافظت ایجاد می کند و موجب تکامل سیستم ایمنی کودک می شود. هر سال شیردهی خطر بروز سرطان پستان را ۳ تا ۴درصد کاهش می¬دهد .
وی با بیان اینکه فعالیت کم ارتباط مستقیمی با خطر بسیاری از سرطانها همچون سرطان پستان، کولون، پروستات و آندومتر دارد.

فعالیت بدنی منظم با ایجاد تعادل بین دریافت و مصرف انرژی موجب کنترل وزن می شود که بطور غیر مستقیم خطر بسیاری از سرطانها را کاهش می دهد.

میزان مطلوب، چهل و پنج تا شصت دقیقه فعالیت در حداقل ۵ روز هفته است. کودکان و نوجوانان نیاز به حداقل شصت دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در حداقل ۵ روز هفته دارند. تورنگ افزود: فعالیت های متوسط فعالیت هایی هستند که انرژی معادل پیاده روی تند نیاز دارند و از آنها می توان یوگا، رقص، والیبال، بدمینتون و باغبانی دانست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Articles

Back to top button
Close
Close