چاقی در کودکان،گایدلاینهای بالینی

چاقی در کودکان،گایدلاینهای بالینی
کارگروهی از محققان جامعه اندوکرینولوژی اروپا و جامعه اندوکرین اطفال پس از ۸ سال منتشر کردند
چاقی در کودکان،گایدلاینهای بالینی،گایدلاینهای بالینی برای ارزیابی، درمان و شاید قسمت مهمتر قضیه، پیشگیری از چاقی در کودکی و نوجوانی، بوسیله یک کارگروه از محققان جامعه اندوکرینولوژی اروپا و جامعه اندوکرین اطفال، به منظور بهروز کردن توصیههای پیشین که ۸ سال پیش منتشر شده بودند، در دسترس پزشکان قرار گرفت. این دستورالعملها در شماره مارس Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism منتشر شده است.
امروزه چاقی کودکی یکی از نگرانیهای عمده جدی سلامت در سطح جهانی است. این وضعیت گریبان حدود ۱۷ درصد از کودکان و نوجوانان ایالات متحده را گرفته و سلامت دوران بزرگسالی و طول عمر آنها را نشانه گرفته است.
از حدود ۸ سال قبل که گایدلاینهای اصلی چاپ شده بودند، تا به امروز، ۱۷۷۸ رفرانس در حوزه چاقی کودکی به پابمد افزوده شده که همگی آنها برای بهروز کردن گایدلاین جدید بررسی شدهاند.
در دستورالعملهای جدید، اعضای کارگروه مذکور ناچار شدند تعاریف جدیدی را برای «چاقی مفرط» اضافه کنند که متاسفانه شیوع آن در جوامع رو به افزایش است.
کودکان بالای ۲ سال سن در صورتی مبتلا به چاقی مفرط در نظر گرفته میشوند که، بسته به نژاد، شاخص توده بدنی آنها بیشتر یا مساوی ۱۲۰ درصد ازصدک ۹۵ برای سن و جنس آنها یا بیشتر یا مساوی ۳۵ kg/m2 باشد.
اگر کودک یا نوجوانی که شاخص توده بدنی آنها بیشتر یا مساوی صدک ۸۵ برای سن و جنس، اما کمتر از صدک ۹۵ برای سن و جنس باشد، دارای اضافه وزن در نظر گرفته میشود، اما اگر BMI بیشتر یا مساوی صدک ۹۵ برای جنس و سن باشد، «چاق» است. نوپایان زیر ۲ سال، در صورتی چاق محسوب میشوند که وزن خاص جنس آنها برای طول قد خوابیدهشان بیشتر یا مساوی صدک ۷/۹۷ از روی چارت سازمان جهانی بهداشت باشد.
اعضای کارگروه توصیه میکنند، زمانی که BMI کودکان و نوجوانان به صدک ۸۵ یا بیشتر رسید، پزشکان بهطور روتین کوموربیدیتیهای شایع مرتبط با چاقی را، مانند پرهدیابت یا دیابت آشکار، دیسلیپیدمی و هیپرتانسیون، در آنها ارزیابی کنند.
از سوی دیگر، محققان انجام روتین تستهای آزمایشگاهی را برای شناسایی اتیولوژیهای اندوکرین نادر که احتمال چاقی کودکی را بالا میبرند، توصیه نمیکنند، مگر اینکه با ویژگیهای بالینی بارز توجیه داشته باشد.
بهطور مشابه، برای بررسی محرکهای ژنتیکی ایجاد کننده چاقیهای کودکی و نوجوانی، انجام تستهای ژنتیکی باید به کودکانی محدود شود که چاقی زودرس، سابقه خانوادگی چاقی مفرط، یا هیپرفاژی دارند.
همسو با دستورالعملهای پیشین، اعضای کارگروه مذکور سنگبنای اساسی پیشگیری و درمان چاقی را اصلاح و تغییر سبک زندگی میداند. این استراتژی باید چندوجهی بوده و نهفقط بوسیله خود کودک یا نوجوان دنبال شود، بلکه خانواده و جامعهای هم که کودک در آنجا درس میخواند و زندگی میکند، به آن متعهد و پایبند باشند.
پزشکان باید عادتهای غذایی سالم را برای کودکان و نوجوانان و خانودههایشان توضیح داده و از آن حمایتهای لازم را به عمل آورند.
افزایش سطح فعالیت برای کنترل وزن نیز جزء حیاتی است و کودکان و نوجوانان باید تشویق شوند تا روزانه حداقل ۲۰ دقیقه (که ایدهآل آن ۶۰ دقیقه است)، حداقل ۵ روز در هفته، ورزش شدید انجام دهند.
یکی از جنبههایی که در استراتژی سبک زندگی سالم کودکان و نوجوانان گنجانده شده، توجه به الگوهای سالم خواب است. والدین همچنین باید زمانی را که صرف دیدن تلویزیون یا بازیهای کامپیوتری میشود (خارج از کارهای مدرسه)، به ۲ ساعت در روز محدود کرده و رفتارهای دیجیتالی بدون تحرک را در کودک تقبیح کنند.
با توجه به آنکه بار سایکولوژیکی زیادی همراه چاقی دیده میشود، اعضای کارگروه توصیه میکنند این مشکلات در کودکان و نوجوانان نیز مورد توجه باشند.
چاقی در کودکان،گایدلاینهای بالینی